Historie

Pankras werd op 25 mei 1926 opgericht als KTV Pancratius door Koos Hoogervorst en Arie van Dijk. In 1967 werd de naam van de vereniging Pankras, inderdaad met een ‘k’ en werd de vereniging voor iedereen toegankelijk.

Sinds 1979 worden er ook toneelstukken voor kinderen gespeeld, waarmee Wim Prins, ons erelid die momenteel ons langst spelende lid is, zijn regiedebuut maakte. Vanaf dat moment speelde Pankras 2 volwassen en 1 kindervoorstelling per jaar.

In 1985 ontstaat ook de Pankras poppenkast. De poppenkast waarbij ook de poppen tot leven komen en de kijkertjes buiten de kast ook met een bezoek vereren. Nico Sluijmer, oprichter van deze activiteit, heeft intussen het spreekwoordelijke stokje overgedragen aan Annette de Zwart.

In 1997 besloten we dat er ook ruimte voor kinderen moest zijn om te gaan acteren en werd de Pankras-jeugd opgericht. Kwartiermakers van het eerste uur Wim Prins en Nico Sluijmer begonnen met 40 kinderen in de leeftijd van 10 tot 17 jaar. Liesbeth Beaufort die toen lid werd van het jeugdtoneel is intussen alweer jaren lid van de volwassen groep en intussen ook lid van het regisseursgilde van Pankras.

Op dit moment heeft Pankras bijna 80 actieve leden (jeugd en volwassenen) die allemaal hun steentje bijdragen aan het welzijn van de vereniging. Of dit nu is binnen een van de vele commissies (artistieke commissie, grimeteam, technische commissie, feestcommissie, evenementencommissie, sintcommissie, etc.) of zelf op de planken staan. Op maandagavond treffen we elkaar op de repetitie, of na de repetitie om met elkaar gezellig na te bomen aan de bar. De jeugd ziet elkaar op woensdagavond, behalve tijdens de schoolvakanties.

Onze oprichters hadden vast gehoopt dat na bijna 100 jaar nog steeds zoveel mensen met enthousiasme deel uitmaken van hun vereniging!